top of page
Εικόνα συγγραφέαTheicons magazine

Sokobanja: Ο απόλυτος προορισμός για να επισκεφτείς!

Έγινε ενημέρωση: 19 Δεκ 2022


Παρόλο που η Sokobanja έχει χτίσει τη φήμη της στις ιαματικές πηγές μεταλλικού νερού, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα ιαματικά λουτρά και τα ορεινά θέρετρα της Σερβίας είναι η πρώτης κατηγορίας και ποικιλόμορφη περιοχή του εθνικού πάρκου. Δίπλα στα ήδη αναφερθέντα μεγαλύτερα βουνά, το Ozren, το Rtanj, το Devica και το Bukovik, σημειώνονται διαδρομές πεζοπορίας στα βουνά Krstatac, Slemen, Tumba, Rožanj και Leskovik. Τα μονοπάτια πεζοπορίας φροντίζουν δύο Ορειβατικοί Σύλλογοι: Oštra Čuka και Ozren. Είτε πάτε βόρεια, ανατολικά, δυτικά ή νότια, υπάρχουν πολλοί οργανωμένοι χώροι για πικνίκ με παγκάκια, ξύλινα σκίαστρα, εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου και πηγές πόσιμου νερού. Μερικά από τα χωριά Sokobanja, όπως το Vrmdža και το Jošanica, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στους οικολογικούς τουρίστες και στα χωριά. Η λίμνη Bovan είναι μια δημοφιλής τοποθεσία για ψάρεμα, κάμπινγκ και θαλάσσια σπορ. Ο ποταμός Moravica, με τις ασυνήθιστες πηγές και τους παραπόταμους του, όπως οι ποταμοί Sesalac και Gradašnica, είναι επίσης ένας εξαιρετικός χώρος για χαλάρωση στη φύση. Η Sokobanja προωθείται με το σύνθημα The Green Heart of Serbia και είναι πραγματικά ένα σπα με πολλές αποχρώσεις του πράσινου, επειδή η ίδια η πόλη είναι μια μεγάλη περιοχή πάρκου, ενώ το πράσινο των λιβαδιών Ozren συνιστάται ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την κακή όραση. , και υπάρχει μια σειρά από υγιή δάση και λιβάδια. Αλλά η Sokobanja είναι επιπλέον πράσινη στη συνείδηση ​​και τη συνείδησή της, με τους ντόπιους πολίτες να εργάζονται με δική τους πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα η Sokobanja να γίνει ο πρώτος οικολογικός δήμος στη Σερβία το 1992.

Πάνω από την περιοχή του εθνικού πάρκου Očno στο όρος Ozren αιωρούνται οι εξαιρετικοί άνεμοι, γεμάτοι με ευεργετικά ιόντα. Οι πνεύμονές σας μπορούν να χαρούν σε αυτόν τον γεμάτο αέρα με όζον, καθώς και να ηρεμήσουν τα μάτια σας με το πράσινο των γύρω δασών και λιβαδιών. Ο γρήγορος ποταμός Moravica αποκαλείται από τους πολίτες της Sokobanja "Fighter River". Χρειαζόταν τεράστια δύναμη για να πάρει τη διαδρομή του και να δημιουργήσει δύο φαράγγια, παραλίες λαξευμένες σε βράχους και απαλούς όρμους για να παίζουν τα παιδιά στις όχθες του ποταμού του. Το φρούριο Latin grad στο χωριό Vrmdža έχει τη δική του ιδιαίτερη μαγευτική δύναμη. Ίσως λόγω της ιστορίας του που καλύπτεται από μυστικότητα, θέα που κόβει την ανάσα ή απλά επειδή είναι μια πρόκληση να σκαρφαλώσεις στους ψηλούς βράχους του. Η διαδρομή πεζοπορίας στην Oštra Čuka, την ψηλότερη κορυφή του βουνού Ozren, οδηγεί μέσα από τα λιβάδια Ozren, ένα τοπίο υπέροχης φυσικής ομορφιάς και περαιτέρω στο δασωμένο οροπέδιο της Vlasina. Η πανοραμική του θέα είναι πολύ αξέχαστη! Τα ήρεμα νερά της λίμνης Bovan ταράζονται μόνο από την κωπηλασία, το wind surfing και το κολύμπι. Εδώ απαγορεύονται αυστηρά τα μηχανοκίνητα σκάφη, επομένως τίποτα δεν διαταράσσει τη γαλήνη και την ησυχία της λίμνης. Η λίμνη είναι πλούσια σε ψαρότοπους και ως εκ τούτου, είναι ελκυστική και για τους ψαράδες που είναι λάτρεις της ειρήνης. Οι χώροι προπόνησης στη φύση της Sokobanja είναι άφθονοι - είτε αναζητάτε μια ήπια προπόνηση, βιαστικές πολεμικές τέχνες, έντονη πεζοπορία, περπάτημα στο λιβάδι ή εξάσκηση αρχαίων δεξιοτήτων διαλογισμού. Η Sokobanja φιλοξενεί τον αγώνα Hard Endure Race που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους λάτρεις της βόλτας με αδρεναλίνη σε δύσκολο έδαφος. Εκτός από τον ίδιο τον διαγωνισμό, τα ακροβατικά για μοτοσικλέτες και οχήματα εδάφους είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Δεν υπάρχει ακριβές μήκος που υπολογίζεται για όλες τις διαδρομές για ποδήλατο, πεζοπορία και πεζοπορία, αλλά υπάρχουν πολλές, όλες όμορφες και σωστά σηματοδοτημένες. Παρόλο που ένα μπουκάλι νερό είναι απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού, κανείς δεν έμεινε διψασμένος εδώ. Η φύση της Sokobanja είναι γεμάτη αντιθέσεις και ανεξερεύνητους χώρους. Το σπήλαιο Ozren, που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Moravica και τον καταρράκτη Ripaljka, είναι κρυμμένο από την κοινή θέα και, ως εκ τούτου, εισέρχεται μόνο από ικανούς και γενναίους. S O K O G R A D

Στο φαράγγι του ποταμού Moravica, σε έναν απότομο βράχο, βρίσκεται το συμπαγές φρούριο Sokograd. Χτίστηκε τη μεσαιωνική περίοδο στα θεμέλια ρωμαϊκής οχύρωσης. Υπάρχει γραπτή αναφορά ότι το φρούριο καταστράφηκε επί Στέφαν Νεμάνια και αναφέρεται επίσης στην «Αγιογραφία του Δεσπότη Στέφαν Λαζάρεβιτς» με το όνομα Φρούριο Σόκολατς. Η τελευταία μεγάλη καταστροφή του φρουρίου σημειώθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα κατά τη διάρκεια μαχών για το τουρκικό στέμμα μεταξύ του σουλτάνου Μούσα και ενός παράνομου ονόματι Hamuz Beg. Παρόλο που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό, το φρούριο Sokograd εμπνέει την περιέργεια με τη μυστηριώδη ιστορία και τους θρύλους του. Η ανάβαση στο φρούριο δεν είναι εύκολη, αλλά η ανταμοιβή πλούσια. Η πανοραμική θέα στα πολυτελή γύρω τοπία από τα τείχη και τους πύργους του είναι εντυπωσιακή. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η περιοχή Lepterija, η πιο επισκέψιμη και πιο όμορφη περιοχή πάρκου στη Sokobanja. Μέσα σε αυτό το πάρκο υπάρχει ένα συγκρότημα με παιδική χαρά και τις πιο ζεστές μέρες οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν σε μια παραλία του θέρετρου ή απλά να απολαύσουν ένα ποτό σε ένα εστιατόριο που αποτελεί μέρος του θέρετρου της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας. Το περπάτημα κατά μήκος ενός κατάφυτου μονοπατιού μέσα από ένα δάσος βελανιδιάς και κερατοδάσους, δίπλα στον βροντερό ποταμό Moravica με τα στενά, τα στενά και τις δίνες του είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Κατά μήκος της αριστερής όχθης του ποταμού, υπάρχουν μερικοί χώροι για πικνίκ με ενσωματωμένα σημεία μπάρμπεκιου και πόσιμο νερό από την πηγή Rujnik.

GASTRO SPA Με περίπου είκοσι πέντε γύρω χωριά που βρίσκονται μέσα στο αμόλυντο κλίμα, είναι αυτονόητο ότι το φαγητό που πωλείται στην πράσινη αγορά της Sokobanja ή σερβίρεται σε έθνικ ταβέρνες και εστιατόρια τοπικής κουζίνας, είναι απολύτως υγιεινό. Το υγιεινό φαγητό ακολουθεί την παράδοση της νότιας ορεινής κουζίνας, τη βασική γεύση της οποίας δίνουν τα τυριά, τα ψάρια του ποταμού, το κρέας, τα λαχανικά και τα βότανα του βουνού. ΞΥΝΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΤΥΡΙ Ο νομπελίστας μας, Ivo Andrić, πήρε την πρόβια κρέμα γάλακτος τόσο σφιχτή που μπορούσε να κοπεί με ένα μαχαίρι, την οποία πήρε από το χωριό Jezero ως φάρμακο. Εξακολουθεί να είναι το καμάρι των κατοίκων της Sokobanja, καθώς και τα λευκά τυριά από πρόβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο. Είναι όλα νόστιμα, ειδικά το τυρί από το χωριό Dugo Polje. Τα ρολά τυριού που ονομάζονται «kravajčići» (ψωμάκια) και οι τηγανίτες με τυρί και άγριο σκόρδο (allium ursinum) έχουν μοναδική γεύση ακριβώς λόγω του σπιτικού τυριού. Το αρνί από το Ozren και το Rtanj είναι επίσης ιδιαίτερα νόστιμο. Αυτή η πρωτότυπη κουζίνα αντιπροσωπεύεται από πολλές ταβέρνες και έθνο εστιατόρια, μεταξύ των οποίων είναι τα "Stara vodenica", "Stara srpska kafana Sokače", "Vidikovac", "Župan", "Zelengora", καθώς και αγροτικά νοικοκυριά σε Resnik, Jošanica, Vrmdža. , και Καλίνοβιτσα. ΠΟΤΟ ΒΟΥΝΟΥ - RTANJ TEA Το τσάι Rtanj (Satureja Montana) είναι ένα ενδημικό είδος που έχει μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις, που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των πνευμόνων, τη θεραπεία της βρογχίτιδας, ως αντισηπτικό και «ελιξίριο» για την πέψη. Ως αρωματικό μπαχαρικό έχει βρει τη θέση του στη μαγειρική, ειδικά με ψάρι ή κρέας. Ωστόσο, η θεραπευτική του δύναμη είναι περισσότερο γνωστή για την ενίσχυση της σεξουαλικής δύναμης των ανδρών και έγινε γνωστό ως «ανδρικό» τσάι. ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ Ο μαρμάρινος πεζόδρομος είναι γεμάτος από καφετέριες και ταβέρνες με εξωτερικούς κήπους. Μαζί με τον πανταχού παρόν καφέ και άλλα ποτά παγκοσμίως, μπορείτε να δοκιμάσετε καλά σπιτικά μπράντι, τα οποία σερβίρονται παγωμένα το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα. Το βράδυ, οι ήχοι της παραδοσιακής λαϊκής μουσικής έρχονται από πολλά εστιατόρια και οι γιορτές στην ταβέρνα Sokobanja, σύμφωνα με την μποέμ παράδοση, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι τα ξημερώματα.

Comments


bottom of page