top of page
Εικόνα συγγραφέαTheicons magazine

Ανακαλύπτοντας τη Βόρεια Σερβία: Δύο Μοναδικές Πόλεις, Νόβι Σαντ και Σουμπότιτσα!


Καλώς ήρθατε στο Νόβι Σαντ

Το Νόβι Σαντ έλκει τους επισκέπτες με την αρχιτεκτονική του, την ασφαλή αγκύρωση δίπλα στο φρούριο του Πετροβαραντίν – «το Γιβραλτάρ στο Δούναβη», με τις διαφορετικές γλώσσες τις οποίες ομιλούν οι κάτοικοί του, με τα φεστιβάλ, τις εκθέσεις και τον ρυθμό ο οποίος διαφέρει από τον γρήγορο, χαοτικό χρόνο μιας πόλης.

Εδώ ακόμη και το ρολόι στο Κάστρο με τον μεγάλο του δείκτη δείχνει τις ώρες και προειδοποιεί ότι τα λεπτά κάποτε μπορούν να περιμένουν μέχρι να απορροφηθεί μια στιγμή της ομορφιάς, μέχρι να λήξει μια φιλική κουβέντα, η απόλαυση στην αμμουδιά του Δούναβη, η χαρά της βόλτας μετά την ανοιξιάτικη βροχούλα και του κυριακάτικου γεύματος.

Ο παλμός της αυθεντικής χαλάρωσης του Νόβι Σαντ, χτυπά και εκτός της πόλης στα αγροκτήματα της παλιάς εποχής -Salas , στις ψαροταβέρνες του Δούναβη, στις πλαζ και στις τοποθεσίες του όρους Φρούσκα Γκόρα.

Το Νόβι Σαντ, η πόλη ευρωπαϊκής ιστορίας και παράδοσης και της βαλκανικής φιλοξενίας , είναι μια εμπειρία που σας λείπει.


ΤΟ ΟΡΟΣ ΦΡΟΥΣΚΑ ΓΚΟΡΑ

Το όρος Φρούσκα Γκόρα είναι το πιο παλιό εθνικό πάρκο στη Σερβία. Ο πλούτος της πανίδας και χλωρίδας, οι θέρμες και τα ιαματικά λουτρά στο Βρντνικ, οι λίμνες, οι τόποι για πικνίκ και τα μονοπάτια μέσα στο δάσος παρέχουν άριστες συνθήκες για ξεκούραση και χαλάρωση στη φύση και για αθλητισμό ελευθέρου χρόνου, όπως πεζοπορία, ποδηλατοδρομία, κυνήγι και ψάρεμα. Είναι γνωστό και με τον όρο « Το Άγιο Όρος της Σερβίας», διότι υπάρχουν 16 μοναστήρια, τα οποία αιώνες τώρα είναι ο πυρήνας της πνευματικής ζωής των Σέρβων, αλλά ταυτόχρονα και κέντρα διδασκαλίας, λογοτεχνίας και καλών τεχνών.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Τα περίχωρα του Νόβι Σαντ, ιδιαίτερα στους πρόποδες της Φρούσκα Γκόρα, είναι περιοχή με καλά κρασιά όπου ξεχωρίζουν τα κέντρα οίνου: Σρέμσκι Κάρλοβτσι, Ίριγκ, Μπάνοστορ και Σιντ. Μετά από επίσκεψη και δοκιμή κατ εκλογής στα κέντρα οίνου θα μάθετε αρκετά για την μακρόχρονη παράδοση αμπελοκομίας, και τον τρόπο παραγωγής οίνου αλλά και κάποια μικρά μυστικά της οινοποιίας, και όλα αυτά μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα και γεύσεις των σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας.

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ/ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ/

Τα αγροκτήματα τύπου SALAS είναι χωρικά σπίτια με τα βοηθητικά κτίρια τριγύρω στην αυλή, που βρίσκονται σκόρπια στην πεδιάδα της Βοϊβοντίνας και στους πρόποδες της Φρούσκα Γκόρα. Σε ένα περιβάλλον χαρακτηριστικό για τα χωρικά νοικοκυριά της Βοϊβοντίνα , κάτω από την σκιά οπωρώνων, με παραδοσιακά φαγητά, καλά κρασιά και ρακί από διάφορα φρούτα, μπορείτε τουλάχιστον για μια στιγμή να σταματήσετε το χρόνο και να απολαύσετε με μουσική των ταμπουράδων. Κάποια SALAS διαθέτουν και υπνοδωμάτια με αυθεντικά έπιπλα σε ρυθμό «Alt Deutch» καθώς και άλογα για ιππασία.

ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ

Απόλαυση για όλες τις αισθήσεις στις όχθες του Δούναβη, ιδιαίτερα παρέχουν οι ΤΣΑΡΔΕΣ, ειδικές τοπικές ψαροταβέρνες που βρίσκονται στις όχθες αυτού του μεγάλου ποταμού. Αυτό θα το επιβεβαιώσετε με τη γεύση της ψαρόσουπας, και μετά από μερίδες γουλιανού, κυπρίνου, πέρκας και οξύρρυγχου συνοδευόμενα με κρασιά της Φρούσκα Γκόρα και μουσική των ταμπουράδων.





ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣΑ

Πλούτος της διαφορετικότητας - πόλη της Αρ Νουβό



Η πόλη Σουμπότιτσα βρίσκεται στα βόρεια της Δημοκρατίας της Σερβίας, κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας, στον δρόμο κύριων ευρωπαϊκών διαδρόμων κυκλοφορίας και μεταξύ των λεκανών απορροής δύο ποταμών - του Δούναβη και της Τίσα.


Η Σουμπότιτσα είχε ήδη ιδρυθεί από τον Μεσαίωνα, σε επαφή με ευρωπαϊκούς και βαλκανικούς πολιτισμούς. Σήμερα είναι μια πόλη με περίπου 150.000 κατοίκους, αναγνωρίσιμη για το πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό της περιβάλλον. Σε ένα έδαφος απαχθέν από τον βάλτο, τώρα υψώνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη - μια πόλη πολιτισμού, τέχνης, αθλητισμού και διασκέδασης - καθώς και ένα μεγάλο οικονομικό και τουριστικό κέντρο.

Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, υψηλή κουλτούρα διαβίωσης, κομψή αρχιτεκτονική, πολυπολιτισμικό πνεύμα, ευρωπαϊκή γοητεία - όλα αυτά είναι ιδιότητες που κοσμούν την πόλη αυτή και την κάνουν αναγνωρίσιμη.

Το Δημαρχείο, η Συναγωγή της Σουμπότιτσα, το Ανάκτορο Ράιχλ και δεκάδες άλλα ελκυστικά κτίρια σημάδεψαν τη Σουμπότιτσα ως μια ευρωπαϊκή πόλη της Αρ Νουβό. Χαλαρές, ασυγκράτητες φόρμες, γεμάτες στρογγυλεμένες γραμμές και κυματιστές πινελιές, ασυνήθιστοι συνδυασμοί χρωμάτων αντί για μονότονο γκρι - είναι το πρώτο πράγμα που προσέχει ένας τουρίστας όταν έρχεται στη Σουμπότιτσα. Εκτός από τα κτίρια Αρ Νουβό για τα οποία η Σουμπότιτσα είναι γνωστή, την εμφάνιση του πυρήνα της πόλης συμπληρώνουν πολυάριθμα κτίρια χτισμένα σε διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ.

Η προσφορά ξενοδοχείων στη Σουμπότιτσα και το Πάλιτς γίνεται καθημερινά όλο και πλουσιότερη. Μια ντουζίνα ξενοδοχεία ανήκουν στην κατηγορία 4 αστέρων και περισσότερα καταλύματα είναι της κατηγορίας τριών αστέρων. Επίσης, στη διάθεση των τουριστών βρίσκονται ξενώνες, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών καταλυμάτων, όπου οι τουρίστες μπορούν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.. Όλες οι εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται από παραδοσιακή τοπική φιλοξενία και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Με πολλούς ειδικούς χώρους για μικρότερες και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, η Σουμπότιτσα και το Πάλιτς έχουν, επίσης, αναπτυχθεί ως σημαντικός προορισμός για οργάνωση συνεδρίων.

Οι λάτρεις του κρασιού γνωρίζουν ότι όταν έρθουν στη Σουμπότιτσα και τα περίχωρά της, σίγουρα δεν θα απογοητευτούν, γιατί τα κρασιά Σουμπότιτσα, τα «κρασιά από την άμμο», είναι γνωστά στην περιοχή για την αρμονική γεύση, το έντονο άρωμα και την απαλότητά τους. Το έδαφος, το κλίμα και οι ποιοτικές ποικιλίες αμπέλου έχουν καθορίσει τον χαρακτήρα και τη γεύση αυτών των κρασιών. Οι επιχειρηματίες αμπελουργοί τα προσφέρουν σε πολυάριθμα οινοποιεία και κάβες στην Οινική διαδρομή.


Η Σουμπότιτσα είναι, επίσης, και γαστρονομικό κέντρο που προσφέρει στους επισκέπτες της νόστιμη τοπική κουζίνα και άλλες λιχουδιές που παρασκευάζονται από εξαιρετικούς σεφ σε πολλά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Εμείς σερβίρουμε γεύματα από σερβική, ουγγρική, Μπούνιεβτσι, γερμανική και άλλες κουζίνες που αποτελούν βάση για την προετοιμασία νόστιμων σπεσιαλιτέ. Η χαλαρή ατμόσφαιρα των καφέ της Σουμπότιτσα παρασύρει τους επισκέπτες να έρθουν και να μείνουν εδώ. Μπορούμε να πούμε ότι τα καφέ μπαρ είναι το «σήμα κατατεθέν» της πόλης, γιατί αποτελούν αγαπημένο σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Τα φεστιβάλ, οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι συναυλίες, η πλούσια θεατρική ζωή και οι γκαλερί, καθώς και πολυάριθμες αθλητικές εκδηλώσεις - από την αρχή μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι ακόμα ένας λόγος για να επισκεφτείτε τη Σουμπότιτσα. Τη μεγαλύτερη προσοχή των εγχώριων και ξένων τουριστών τραβούν οι εκδηλώσεις που φέρουν το πρόθεμα «έθνο» στον τίτλο τους και είναι αφιερωμένες στην καλλιέργεια της παράδοσης των λαϊκών εθίμων, της λαογραφίας και της τοπικής χειροτεχνίας. Η εκδήλωση της πόλης Σουμπότιτσα με τη μεγαλύτερη παράδοση άνω των 100 ετών είναι η Ντουζίγιαντσα, η οποία λαμβάνει χώρα το πρώτο μισό του Αυγούστου. Η Σουμπότιτσα δικαιολογημένα αποκαλείται η πόλη των φεστιβάλ. Τα σημαντικότερα φεστιβάλ διεθνούς χαρακτήρα είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Πάλιτς και το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου στη Σουμπότιτσα, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και άλλων φιλοξενούμενων από όλον τον κόσμο. Το δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ Summer3p κυρίως προορίζεται για νεότερο κοινό και υπάρχουν, επίσης, πολλές πολιτιστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και άλλες εκδηλώσεις, όπως το πρωί της Πρωτομαγιάς στο Πάλιτς, το φεστιβάλ Interetno, η Ημέρα της Πόλης - 1 Σεπτεμβρίου, οι Ημέρες της συγκομιδής και πάνω από 50 άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Για όλους τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, ο Τουριστικός Οργανισμός της πόλης Σουμπότιτσα διοργανώνει δωρεάν πεζοπορικές περιηγήσεις στο κέντρο της πόλης, καθώς και στο Πάλιτς.

Εκτός από όλα αυτά, η Σουμπότιτσα προσφέρει και πολλές ενδιαφέρουσες τοποθεσίες στη γύρω περιοχή: λίμνες - Πάλιτς και Λούντας, ιπποτροφεία, αγροκτήματα, δάση και κυνηγότοποι.


Το Πάλιτς, η λίμνη και το ομώνυμο χωριό, βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βόρεια της Σουμπότιτσα. Ασυνήθιστα κτίρια από τις αρχές του 20ού αιώνα, πολυτελή πάρκα, λίμνη, εξαιρετική γαλήνη και ησυχία κάνουν το Πάλιτς ιδανικό μέρος για διακοπές. Τα λουσάτα ξενοδοχεία και βίλες και η κορυφαία γαστρονομική προσφορά είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία αναγνωρίζεται και θυμίζεται το Πάλιτς. Εδώ βρίσκεται και ο φημισμένος ζωολογικός κήπος Πάλιτς, διάσημος όχι μόνο για την πλούσια συλλογή ζώων και φυτών, αλλά και για την ανθρώπινη προσέγγισή του στη φροντίδα των ζώων. Παραλίες, ιαματική πισίνα, ποδηλατοδρόμος, μονοπάτια πεζοπορίας, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις συμπληρώνουν την προσφορά του Πάλιτς. Στο Πάλιτς βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός σύγχρονου Υδάτινου πάρκου που θα ολοκληρώσει την πλούσια προσφορά του.

Η Σουμπότιτσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του αγροκτήματος, το οποίο με την αρχιτεκτονική, τη σπιτική μαγειρική, την παραδοσιακή μουσική και την αφελή τέχνη προσελκύει όλο και περισσότερους λάτρεις του παλιού τρόπου ζωής. Οι οπωρώνες, οάσεις γαλήνης, πρασίνου, φρεσκάδας, καλού φαγητού, χαλάρωσης και καλής διασκέδασης, συνδέονται, επίσης, με αυτήν την πόλη και το περιβάλλον της. Σήμερα, αποτελούν μέρη για ξεκούραση, ανακούφιση από τις καθημερινές έγνοιες και καλό φαγητό, ειδικά για τους λάτρεις της ψαρόσουπας.

Περίπου δώδεκα χιλιόμετρα ανατολικά της Σουμπότιτσα, υπάρχει το Ειδικό φυσικό καταφύγιο - Λίμνη Λούντας, όπου τα σμήνη αποδημητικών πουλιών που ταξιδεύουν από τα νορβηγικά φιόρδ στον ποταμό Νείλο βρίσκουν τον τόπο ανάπαυσής τους. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα λίμνης-υγροβιότοπου στην Ευρώπη και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ. Μεμονωμένα αγροκτήματα στη σειρά, γύρω από την περιοχή της λίμνης, αντιπροσωπεύουν ένα αδιαχώριστο σύνολο με πλούσιες φυσικές αξίες και η επίσκεψή τους ξεκινάει από το σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο επισκεπτών.

Μερικά ιπποτροφεία που βρίσκονται στη γύρω περιοχή της Σουμπότιτσα θα ικανοποιήσουν όλους τους επισκέπτες που απολαμβάνουν την ομορφιά των αλόγων.



Comments


bottom of page