top of page
Εικόνα συγγραφέαTheicons magazine

Η Γαστρονομική «Μαγεία» της Κεντρικής Μακεδονίας: Ένας Κρυμμένος Παράδεισος Γεύσεων!

Έγινε ενημέρωση: 18 Δεκ 2023




Η αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια ανεκτίμητη πηγή πλούτου, η οποία αντανακλάται με ξεχωριστό τρόπο στην τοπική γαστρονομία. Η Μακεδονική κουζίνα, γεμάτη με εκπληκτικές συνταγές και πανέμορφα πιάτα, αποτελεί έναν κόσμο γεύσεων που προέρχονται από ατελείωτη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία.

Η ξεχωριστή αυτή κουζίνα αγγίζει κάθε κατηγορία συνταγών - από θαλασσινά και κρέας μέχρι γαλακτοκομικά, αλλαντικά, γλυκά, πίτες, λαχανικά, φρούτα και πολλά άλλα.

Το μοναδικό πνεύμα των ανθρώπων που ζουν εδώ και οι εκλεκτές τοπικές πρώτες ύλες και προϊόντα αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που κάνουν τη γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας τόσο ξεχωριστή.

Μιλώντας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερόμαστε στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Κιλκίς. Τα τοπία αυτά συνδυάζονται με μια μαγευτική γαστρονομία και τον πολύχρωμο κόσμο των τοπικών προϊόντων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία που αντικατοπτρίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.


Το fam trip Αγροδιατροφής και Οίνου που διοργανώθηκε από το τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επέτρεψε σε δημοσιογράφους, influencers, σεφ, sommelier εστιάτορες από την Ευρώπη και την Ελλάδα να εξερευνήσουν τις πολύπλευρες γεύσεις και προϊόντα κάθε περιοχής, συνδυάζοντάς τα με τους τοπικούς οίνους και δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της γαστρονομίας και των προσφερόμενων εμπειριών.



Ταξίδεψε στους δρόμους του Οίνου και της Αγροδιατροφής, σε έναν κόσμο γεύσεων και αρωμάτων. Ανακάλυψε τους εκλεκτούς οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, τον τοπικό οίνο και τα αποστάγματα. Ανάμεσα στα αστέρια των επισκέψεων ήταν το ακτινίδιο Πιερίας, το ρύζι Χαλάστρας, τα πεντανόστιμα ΠΟΠ τυριά των Πιερίων, του Βερμίου και του Πάικου, καθώς και τα εξαιρετικά κεράσια Ροδοχωρίου και Έδεσσας σε γλυκό. Απόλαυσε τον δροσερό χυμό του ροδιού της Πέλλας και το dressing του, τις ελιές σπαστές Χαλκιδικής, το αγουρέλαιο από Γαλανές ελιές, τις πατάτες των Μεγάλων Λιβαδιών Παιονίας, τα μανιτάρια του Κιλκίς και τις μπακάλικες πιπεριές των Σερρών.


Συνοδευόμενες από τις εκλεκτές γεύσεις των οίνων, ανακάλυψε παραδοσιακά και μοντέρνα εδέσματα όπως το ρεβανί Βεροίας, το αρνάκι με τραχανά, τα μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι, τα γεμιστά μαντί με αρνί, λαχανοντολμάδες, μυδοπίλαφο, tartar μοσχάρι Βεροίας με καψαλισμένο κάστανο Γρίβας, σουτζουκάκι βουβαλίσιο, τσουκνιδόπιτα, χορτόπιτα, μπατζόπιτα, χοιρινό με πράσο αλλά και με λάχανο.

Τα κρασιά που απέσπασαν τις εντυπώσεις ήταν ο κόνιαρος, η ασπρούδα, το ξινόμαυρο σε όλες τις εκδοχές του - blanc de blanc, blanc de noir, rosé, orange. Και μην ξεχνάμε τα εντυπωσιακά pet-nat και τις εκλεκτές ρετσίνες, λευκές, rosé και rosé αφρώδες που μας ταξίδεψαν με τη γεύση τους.


Πληροφορίες για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε Fam Trip Οίνου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επίπεδο άνω του 25%. Επίσης ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην  Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας.




Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης, η ΠΚΜ έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών (όπου το 90% της παραγωγής εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυηρών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Αντίστοιχα, στην περιοχή μας παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.



Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, ο μπάτζος, η φέτα, το μανούρι, το απόσταγμα σταφυλής (τσίπουρο), ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ (Νάουσα, Γουμένισσα, Πλαγιές Μελίτων) και ΠΓΕ.



Οργάνωση

Την  οργάνωση έκανε από την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων ( Διευθύντρια  Ρίτα Καραλή), Δρ Κώνσταντίνος Τερτιβανίδης, Γενικός  Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατριακής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις εταιρίες Win Develoment και Geogastronomy Tourism Hospitality Το τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει ειδικό  fam trip αγροδιατροφής και οίνου.



Comments


bottom of page