top of page
Εικόνα συγγραφέαTheicons magazine

Ο Αφανής Ήρωας που Σφυρηλατεί την Ελληνοσερβική Φιλία: Βασίλειος Ε. Προβελέγγιος


Καταγωγή της οικογένειας Προβελέγγιων

Γεννήθηκε το 1978 στην Kosovska Mitrovica και πάντα με περηφάνια επισημαίνει αυτή τη στιγμή. Η οικογένειά του καταγόταν από την πόλη της Σμύρνης της Μικράς Ασίας. Σήμερα είναι ένα από τα πιο διάσημα τουρκικά θέρετρα, ήταν μια πόλη για την οποία έπρεπε να περηφανευόμαστε. Ένα από τα λίγα σε εκείνο το μέρος του κόσμου, όπου δεν υπήρχε μόνο ένα σχολείο για κορίτσια, αλλά και πολλά πολιτιστικά ιδρύματα, που άφησαν σημαντικό στίγμα στην ιστορία της Ελλάδας.

Και μετά έγινε η γενοκτονία... σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 350.000 Έλληνες από την περιοχή της Μικράς Ασίας και του Πόντου, καθώς και Αρμένιους και άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς, τη δεκαετία του '20 του περασμένου αιώνα.

Απελπισμένα να σώσουν τις γυμνές τους ζωές, τα μέλη της οικογένειας Προβελέγγιου από τη Σμύρνη επιβιβάζονται σε ένα από τα πλοία και πηγαίνουν στο αθηναϊκό λιμάνι του Πειραιά. Η μοίρα, όπως φαίνεται, δεν τους ευνόησε ιδιαίτερα ούτε τότε, κι έτσι αναγκαστικά ξεκίνησαν για τη Σερβία. Τυχαία ή πρόνοια Θεού, συνεχίζουν τη ζωή τους στην Kosovska Mitrovica, όπου γεννήθηκε ο συνομιλητής μας.

Φιλία μεταξύ δύο εθνών

Ο Βασίλειος Ε. Προβελέγγιος ζει και εργάζεται σήμερα στο Βελιγράδι. Εκτός από πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων της Σερβίας και του Πολιτικού Κόμματος των Ελλήνων της Σερβίας , συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Σερβία και του Ιδρύματος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Σερβία. Είναι ακριβώς κάποιος που πολλοί θαυμαστές της Ελλάδας θεωρούν συνώνυμο της παραδοσιακής Ελληνοσερβικής φιλίας .

Είναι πραγματικά φίλοι Έλληνες και Σέρβοι ή είναι μύθος;

Πριν απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, θα σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες με τις οποίες η Σερβία δεν είχε ποτέ σύγκρουση. Δεν είναι κακό, υπό αυτή την έννοια, να θυμηθούμε τον πρίγκιπα Μιχαήλ Ομπρένοβιτς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε την ιδέα της σύναψης της Βαλκανικής Συμμαχίας, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, που περιλάμβανε φυσικά και την Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, όπως η βοήθεια του ελληνικού λαού στους πολέμους της δεκαετίας του '90 και οι βομβαρδισμοί της Σερβίας, καθώς και η ηρωική πράξη του κ. Ριτσούδη. Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ιστορίας της προσκόλλησης δύο αδελφικών λαών. Οπότε η απάντησή μου στην ερώτησή σας είναι ναι. Οι Έλληνες και οι Σέρβοι είναι πραγματικά φίλοι, και συνεχίζουν να τρέφουν αυτήν την παραδοσιακή φιλία και αδελφική σχέση και θα συνεχίσουν να την τρέφουν και στο μέλλον.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν και αυτοί που δεν το πιστεύουν. Πώς αντιδράς όταν ακούς κάτι αρνητικό για τους Έλληνες;

Ως Σέρβος ελληνικής καταγωγής, δεν μπορώ να αντιδράσω θετικά όταν ακούω κάποιον από τη Σερβία να μιλάει για Έλληνες σε αρνητικό πλαίσιο. Το ίδιο ισχύει όταν ακούω από Έλληνες ότι δεν έχουν καλή γνώμη για τους Σέρβους. Νομίζω όμως ότι ακόμα κι αν συμβεί αυτό, είναι συνέπεια της έλλειψης ενημέρωσης για την κοινή ιστορία των δύο λαών μας, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.


Δραστηριότητες του Συλλόγου Ελλήνων Σερβίας

Είστε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Σερβίας. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τις δραστηριότητες που έχετε;

Μετά την ίδρυση του Πολιτικού Κόμματος των Ελλήνων της Σερβίας, η λογική ακολουθία ήταν η ίδρυση ενός τέτοιου συλλόγου, που σκοπό έχει να προωθήσει πρώτα απ' όλα πολιτιστικές και στη συνέχεια εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να ενισχύσει τους παραδοσιακά φιλικούς και αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των δύο μας. λαών σε διάφορους τομείς.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογος Ελλήνων Σερβίας συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας της Δημοκρατίας της Ελλάδος και προσφέρει σε όλους τους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Οφείλω να ομολογήσω ότι όλοι μας χαροποίησε η τόσο μεγάλη προσέλευση που κάποια στιγμή είπαμε χαριτολογώντας ότι όλοι οι Σέρβοι θα μάθουν ελληνικά.

Εκτός από το σχολείο ελληνικής γλώσσας, προσπαθούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας μέσω της αδελφοποίησης ενδιαφερόμενων σχολείων, δήμων και πόλεων. Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες της Σερβίας και τους πολίτες της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για «προβληματική» ή εξαιρετικά θετική κατάσταση. Και οφείλω να ομολογήσω ότι βγήκαμε με επιτυχία από όλες αυτές τις καταστάσεις.


Ελληνοσερβική φιλία

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τις επερχόμενες εκλογές στη Σερβία;

Αν και είχαμε καλή θέληση και μεγάλη επιθυμία, λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν καταφέραμε να προετοιμαστούμε για τις εκλογές φέτος. Οι δραστηριότητές μας σίγουρα συνεχίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε εκτός από την ενίσχυση της δομής του Πολιτικού Κόμματος των Ελλήνων της Σερβίας και την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις δραστηριότητές μας , συνεχίζουμε τη συνεργασία με πολιτικές οντότητες και στις δύο χώρες και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα συμμετέχουν ακόμη πιο ενεργά στην πολιτική ζωή της Σερβίας.

Ποιο θα ξεχωρίζατε ως τον μεγαλύτερο «πόνο» όσον αφορά την ελληνοσερβική φιλία;

Η έλλειψη πληροφοριών και από τις δύο πλευρές είναι σίγουρα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν πρόκειται για αυτό το θέμα.

Από τη μία έχουμε τους Σέρβους, που δεν γνωρίζουν τις πολλές καλές πράξεις των Ελλήνων αδελφών μας, αλλά τους βλέπουν μόνο ως οικοδεσπότες στις καλοκαιρινές διακοπές. Από την άλλη, έχουμε τους Έλληνες, που σε μεγάλο βαθμό δεν ξέρουν καν πόσο τους αρέσουν πραγματικά οι Σέρβοι.

Γι' αυτό ο Σύνδεσμος Ελλήνων Σερβίας προσπαθεί πρωτίστως να φωτίσει εκείνες τις στιγμές, που θα είναι ενδιαφέρουσες για πολλούς, μέσα από δραστηριότητες στην ομάδα Ελλάδα και Σερβία - Ελλάδα και Σερβία στο κοινωνικό δίκτυο Facebook. Ομολογώ ότι ούτε εμείς από τον Σύλλογο δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα, αλλά μέσα από έρευνα καταλήξαμε σε απίστευτα στοιχεία, που δείχνουν όλο το βάθος και τη σημασία των αδελφικών σχέσεων των δύο λαών μας. Και μοιραζόμαστε αυτές τις πληροφορίες με όλα τα μέλη της ομάδας. Γράφουμε επίσης σχετικά στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Σερβίας www.grckaisrbija.com και σχεδιάζουμε την έκδοση ενός περιοδικού που θα ασχολείται με την Ελλάδα και τη Σερβία, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας σε πολιτιστικά, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο.


Έλληνες και Σέρβοι

Έρχονται οι Έλληνες στη Σερβία ως τουρίστες στο βαθμό που κάνουν οι Σέρβοι όταν πρόκειται για την Ελλάδα;

Είναι γνωστό ότι στους Σέρβους τουρίστες αρέσει να το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς νιώθουν σαν στο σπίτι τους εκεί και γι' αυτό επιλέγουν ελληνικά θέρετρα, παρόλο που μπορεί να μην ενθουσιάζονται με κάποιες λεπτομέρειες. Αλλά επιλέγουν να κάνουν διακοπές εκεί κυρίως γιατί νιώθουν ευπρόσδεκτοι.

Γι' αυτό ακριβώς έρχονται και Έλληνες στη Σερβία. Οργανώνονται μικρότερα ταξίδια, αλλά κυρίως περιλαμβάνουν το Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ και ορισμένες άλλες σερβικές πόλεις. Ο λόγος για αυτό είναι κυρίως η ανεπαρκής προβολή του τουριστικού δυναμικού της Σερβίας στην Ελλάδα, που είναι μια άλλη δραστηριότητα στην οποία ο Σύνδεσμος Ελλήνων της Σερβίας θα δώσει σίγουρα προσοχή το επόμενο διάστημα.

Τέλος, τι θα έλεγες σε όλους όσους πιστεύουν ότι η παραδοσιακή ελληνοσερβική φιλία είναι κατασκεύασμα;


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κ. Ελευθέριος Βενιζέλος, απέρριψε την πρόταση της Γερμανίας να τερματίσει τη συμμαχία με τη Σερβία λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να κάνει μια τόσο μεγάλη θηριωδία».

Νομίζω ότι αυτή είναι η φράση-κλειδί, που έπλεξε στον ελληνικό και σερβικό λαό, που εξακολουθεί να αναπτύσσει αυτήν την παραδοσιακή φιλία και σήμερα.

Θα έλεγα σε όλους όσους έχουν διαφορετική γνώμη να ενημερωθούν καλύτερα... να διαβάσουν περισσότερα για τη συνεργασία του «Ερυθρού Σταυρού» Ελλάδας και Σερβίας κατά τους πολέμους του 90 του περασμένου αιώνα... να ρωτήσουν πότε οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στην Αθήνα και γιατί, δηλαδή για ποιο έθνος... να ακούσω την ιστορία ελληνικών και σερβικών οικογενειών που είναι δεμένες από άρρηκτους δεσμούς... να μάθουν ποιος στο Βελιγράδι είναι υπεύθυνος για την ανέγερση του μνημείου "Pobednik «... να ρωτήσω ποιος πήγε να δώσει αίμα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη Μάνη κοντά στην Αθήνα, δεν θα βοηθούσε τόσο τον κόσμο... να περπατήσει μέχρι την οδό Dunavska στο Βελιγράδι και να δει την τοιχογραφία που παρουσίασε το Πολιτικό Κόμμα των Ελλήνων της Σερβίας στην πόλη σε ανάμνηση της ηρωικής πράξης του κ. Ρικούδη... να επισκεφτούν το Σερβικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης ή το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Pirot... Και τελικά να ρωτήσουν φίλους και γνωστούς και από τις δύο χώρες τι πιστεύουν ο ένας του άλλου.

Comments


bottom of page