top of page
Εικόνα συγγραφέαTheicons magazine

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Αργάτια» στην Επανομή - Μια Γιορτή Παράδοσης και Κοινοτικής Στήριξης






Η Επανομή θα φιλοξενήσει το διήμερο 11 και 12 Οκτωβρίου 2024 δύο μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου "Αργάτια", που διοργανώνεται από το δίκτυο Trans Europe Halles με τη στήριξη του FIX in ART και του Τουριστικού Συλλόγου Δήμου Θερμαϊκού.

Το συνέδριο "Αργάτια" αντλεί την έμπνευσή του από την ποντιακή διάλεκτο, όπου η λέξη «Αργάτια» εκφράζει την έννοια της συλλογικής υποστήριξης από την κοινότητα όταν κάποιος βρίσκεται σε ανάγκη. Η φετινή συνάντηση έχει στόχο να αναζωογονήσει αυτό το κοινοτικό πνεύμα μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, με τοπικές εκδηλώσεις που θα γιορτάσουν την παράδοση και την κοινοτική αλληλεγγύη.

Οι εκδηλώσεις:

  1. Παρασκευή 11 Οκτωβρίου | 20:30 Ρεμπέτικο Γλέντι στο Νέο Πάρκο Επανομής Το ρεμπέτικο, ένα από τα πιο αυθεντικά είδη της ελληνικής λαϊκής μουσικής, θα μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Εθελοντές μουσικοί θα χαρίσουν στο κοινό μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη σμυρνέικες και ρεμπέτικες μελωδίες, υπό τους ήχους του μπαγλαμά και της κιθάρας. Μια γιορτή με αυθεντική ελληνική ατμόσφαιρα που υπόσχεται να γεμίσει τον αέρα με συναισθήματα και μνήμες.

  2. Σάββατο 12 Οκτωβρίου | 21:00 Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο στην Πλατεία Ιωάννης Μεταξάς. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επανομής, θα παρουσιαστεί ένα Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Οι εκδηλώσεις του συνεδρίου "Αργάτια" δεν περιορίζονται μόνο στη μουσική και τα δρώμενα, αλλά προωθούν την έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης και της ενδυνάμωσης μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη.


Η διεξαγωγή του συνεδρίου και των εκδηλώσεων στην Επανομή ενισχύει την τοπική κοινωνία σε πολλά επίπεδα. Ο πολιτισμός γίνεται εργαλείο ενίσχυσης της οικονομίας, αφού οι επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ξοδέψουν σε τοπικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα προβάλλεται η πολιτιστική ταυτότητα και η παράδοση της περιοχής. Επιπλέον, μέσα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και δημιουργούνται ευκαιρίες για την επαγγελματική κατάρτιση των τοπικών επαγγελματιών και οργανισμών.

Η διοργάνωση αυτή είναι ένας ύμνος στην κοινοτική δράση, τη συλλογική υποστήριξη και τη διατήρηση της παράδοσης, κάτι που αντιπροσωπεύει το συνέδριο "Αργάτια" και το δίκτυο Trans Europe Halles.


Με την υποστήριξη της AL MEDIA, χορηγού επικοινωνίας, οι εκδηλώσεις θα καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσφέροντας ενημέρωση και προβολή τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μην χάσετε αυτές τις όμορφες βραδιές στην Επανομή! Σας περιμένουμε όλους για να γιορτάσουμε την ελληνική παράδοση και την κοινοτική υποστήριξη! 🌿





Comments


bottom of page