top of page
Εικόνα συγγραφέαTheicons magazine

Τα 10 παραδοσιακά πιάτα της Σερβίας!


Prijatno! Θα σου έλεγαν οι Σέρβοι πριν ξεκινήσεις ένα από τα υπέροχα γεύματά τους. Καλή όρεξη σου λέμε εμείς γιατί σίγουρα θα πάρεις κάτι να τσιμπήσεις αφού διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν πάντως ξεκινάς ταξίδι στη Σερβία φρόντισε να πας «διαβασμένος» και να δοκιμάσεις όλες τις νόστιμες λιχουδιές τους.

Το σερβικό φαγητό έχει επιρροές από την Μεσογειακή (Ελληνική), την Κεντροευρωπαϊκή, την Τουρκική αλλά και την αρχαία Σλαβική κουζίνα. Έχει ήπιες και παράλληλα πολύ φρέσκιες γεύσεις που σίγουρα θα μας φανουν αρκετά «γνώριμες». 1. Μπουρέκ. Ένα από τα πιο παραδοσιακά τους παρασκευάσματα αλλά και από τις πρώτες γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις όταν φτάσεις στη Σερβία. Αυτό είναι τηγανισμένα φύλλα που γεμίζουν με τυρί, κρέας, μανιτάρια ή κεράσια. Είναι νοστιμότατο και μοιάζει αρκετά και με τις δικές μας πίτες. 2. Σλαντολεντ (Sladoled). Εδώ μιλάμε για γλυκό.. και τι γλυκό. Χειροποίητο παγωτό σε φυσικές γεύσεις όπως βερίκοκο, φιστίκι, κορόμηλο κ.α. 3.Σάρμα (Sarma): Είναι κρέας με ρύζι τυλιγμένο σε λάχανο ή φύλλα σταφυλιών. Όπως τα γνωστά, δικά μας σαρμαδάκια.

4. Rakija. Αυτό είναι το εθνικό ποτό της Σερβίας. Έχει 30%-50% αλκοόλ και το βρίσκεις σε διάφορες κυρίως φρουτώδεις διάφορες γεύσεις όπως αχλάδι, κυδώνι κτλ. Είναι δυνατό, αλλά αξίζει τον κόπο!

5. Gibanica. Είναι ένα παραδοσιακό σέρβικο πρωινό και ένα από τα πιο δημοφιλή σε όλα τα Βαλκάνια. Κάτι σαν τη δική μας τυρόπιτα. 6. Ψητά κρέατα. Γενικώς το ψητό κρέας έχει ιδιαίτερη θέση στο σέρβικο τραπέζι. Θα το βρεις παντού και σε πολλές παραλλαγές. Από το δικό τους παραδοσιακό ψητό κρέας μέχρι το πικάντικο μπιφτέκι pljeskavica. 7. Krofne. Είναι στρογγυλά και έχουν γέμιση πραλίνα σοκολάτας, κανέλα, κρέμα κτλ. Το όνομα προέρχεται από το γερμανικό Krapfen και μοιάζουν αρκετά με ντόνατς. 8. Γιαούρτι. Οι Σέρβοι τρώνε αρκετά γαλακτοκομικά αλλά στην περίπτωση του γιαουρτιού μάλλον το πίνουν. Το γιαούρτι το χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους στη μαγειρική αλλά και την ζαχαροπλαστική τους, αλλά έχει θέση και στο καθημερινό τους τραπέζι καθώς πίνουν ένα αραιομένο γιαούρτι τύπου αριάνι. 9. Πουλε (pule). To pule είναι τυρί από γάλα σέρβικης γαϊδούρας και είναι μέχρι σήμερα το πιο ακριβό τυρί του κόσμου. 10. Τσεβάπι (Ćevapi). Μικρά κεμπάπ με χοιρινό, αρνί και βόειο κρέας. Συνήθως σερβίρονται φρέσκα κρεμμύδια και ψωμί πίτα (lepinja) στο πλάι. Είναι ένα από τα νοστιμότερα πράγματα που θα δοκιμάσεις.


Επίσης οι Σέρβοι καταναλώνουν αρκετή πίτσα ως street food (ειδικά με διάφορες σως από πάνω, τις αγαπημένες τοπικές μπύρες τους όπως η Yelen αλλά και αρκετές σαλάτες όπως η σέρβικη. Εάν θελιές να ταξιδέψεις στη Σερβία μπείτε εδώ και κάντε την κράτηση σας: https://bit.ly/3TqnnSB


Σχόλια


bottom of page