top of page
Εικόνα συγγραφέαTheicons magazine

Το υπερηχητικό τζετ που κάνει το Λονδίνο-Νέα Υόρκη μέσα σε 3,5 ώρες!


Χρειάστηκαν χωρίς υπερβολή περισσότερες από 26 εκατομμύρια ώρες σχεδιασμού και δοκιμών για να γίνει πραγματικότητα όμως τα κατάφεραν. Στην εταιρεία Boom Supersonic του Ντένβερ δημιούργησαν το Overture, το ταχύτερο αεροσκάφος - τζετ στον κόσμο. Τo Overture βελτιώνει τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν το Concorde, το τελευταίο υπερηχητικό εμπορικό αεροσκάφος που πέταξε το 2003 και είναι πλέον έτοιμο να σκίσει τους αιθέρες.



Τέσσερις κινητήρες τοποθετημένοι στις πτέρυγες που λειτουργούν με 100 % βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) επιτυγχάνουν ισορροπία μεταξύ βάρους και θερμοκρασίας, επιτρέποντας στο Overture να διατηρήσει το Mach 1,7 (1.304 mph) με σχετικά χαμηλότερη ώθηση, γεγονός που μειώνει τον θόρυβο. Μεταξύ 65-80 επιβατών θα μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητες που θα εκτοξεύονται για έως και 4.250 μίλια.

Η New York Post δημοσίευσε συγκρίσεις χρόνου πτήσης μεταξύ του κανονικού υποηχητικού τζετ και του Overture.

Νέα Υόρκη προς Λονδίνο Τρέχων χρόνος ταξιδιού: Περίπου 7 ώρες

  • Χρόνος ταξιδιού του Overture: 3 ώρες και 30 λεπτά

Λος Άντζελες προς Σίδνεϊ

  • Σίδνεϊ: Τρέχων χρόνος ταξιδιού: Σίδνεϊ: Περίπου 15 ώρες

  • Χρόνος ταξιδιού του Overture: 8 ώρες

Τόκιο προς Σιάτλ

  • Τρέχων χρόνος ταξιδιού Περίπου 9 ώρες

  • Χρόνος ταξιδιού του Overture: 4 ώρες και 30 λεπτά






"Χωρίς μετακαυστήρες και κινητήρες χωρίς βουητό, οι απογειώσεις του Overture θα εναρμονιστούν με τους υπάρχοντες στόλους αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων, με αποτέλεσμα μια πιο ήσυχη εμπειρία τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις κοινότητες των αεροδρομίων", αναφέρει η Boom στην ιστοσελίδα της, αναφερόμενη στις ανησυχίες για τον θόρυβο που διέψευσαν τις ελπίδες για ευρεία παραγωγή και υιοθέτηση του Concorde. Κατά τον σχεδιασμό του Overture λήφθηκαν υπόψη και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η Boom Supersonic στοχεύει να γίνει μια εταιρεία με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2025.

Εκτός από τη χρήση της SAF, η ίδια η άτρακτος είναι κωνική από μπροστά προς τα πίσω για να ελαχιστοποιήσει την αντίσταση και να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα στην υπερηχητική ταχύτητα, ενώ ο σχεδιασμός των γλάρων-πτέρυγων βελτιώνει τη ροή του αέρα σε χαμηλότερες ταχύτητες. "Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις πτυχές του Overture, από το σχεδιασμό και την παραγωγή μέχρι την πτήση και την ανακύκλωση στο τέλος του κύκλου ζωής του", δήλωσαν πηγές της Boom στην ιστοσελίδα της.

"Η ομάδα μηχανικών δίνει προτεραιότητα στην κυκλικότητα με την επαναχρησιμοποίηση χρησιμοποιημένων εργαλείων, την ανακύκλωση εξαρτημάτων στο εργοστάσιο και την αξιοποίηση τεχνικών προσθετικής κατασκευής που οδηγούν σε λιγότερα κατασκευαστικά απόβλητα και ελαφρύτερα, πιο αποδοτικά σε καύσιμα προϊόντα".


Ήδη έγιναν οι πρώτες παραγγελίες

Η Boom Supersonic αναφέρει ότι δύο αεροπορικές εταιρείες και η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν μοντέλα της Overture. Η United Airlines θα αγοράσει 15 αεροσκάφη μόλις ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας και λειτουργίας, με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 35, ενώ η American Airlines συμφώνησε να αγοράσει αρχικά 20 υπερηχητικά αεροσκάφη Overture, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, τα υπερηχητικά αεροσκάφη της Overture απέχουν ακόμη χρόνια από το να γίνουν πραγματικότητα. Η Boom θα κατασκευάσει το τζετ σε ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής στη Βόρεια Καρολίνα και αναμένει να παρουσιάσει το πρώτο μοντέλο το 2025, με την πρώτη πτήση το 2026, αναφέρει το CNBC.

Εάν οι πτητικές δοκιμές και η διαδικασία πιστοποίησης πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Boom λέει ότι το Overture θα εισέλθει σε εμπορική υπηρεσία μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Comments


bottom of page